Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

πρώτη μέρα στο σχολείο για τα πρωτάκια και τι πρέπει να κάνουν οι γονείς

ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ




Ξεκίνησα με ένα τραγούδι αφιέρωμένο σε όλους όσους τέτοια μέρα νοσταλγούν τα δικά τους μαθητικά χρόνια και θυμούνται συμμαθητές ,καθηγητές ,σχολικές εκδρομές και φάρσες..όντως τα μαθητικά τα χρόνια δεν αλλάζονται με τίποτα.

Καλή σχολική χρονιά σε όλα τα παιδιά μας ,σε όποια σχολική βαθμίδα και αν βρίσκονται..Καλή δύναμη ,και ο χρόνος να είναι εποικοδομητικός..

θα μου επιτραπεί όμως να δώσω μερικές συμβουλές στους γονείς που τα παιδιά τους θα πάνε πρώτη μέρα στο σχολείο

1.Μην μεταδίδετε στα παιδιά σας το δικό σας άγχος ..Όλα θα πάνε καλά αρκεί να εμπιστευτείτε τους εκπαιδευτικούς που θα τα αναλάβουν και κάνουν καλή δουλειά οι δάσκαλοι και οι δασκάλες της Α΄τάξης..Μην φοβάστε λοιπόν..

2.Αφήστε τα μικρά σας να νιώσουν το χώρο χωρίς πίεση..Θα πρέπει να μάθουν να υπάρχουν και να συνυπάρχουν σε ένα διαφορετικό χώρο από το σπίτι και σε ένα διαφορετικό χώρο από του νηπιαγωγείου με άλλο πρόγραμμα και ταυτόχρονα να συνυπάρχουν και με μεγαλύτερα παιδιά..Δώστε τους το χρόνο τους λοιπόν..Δεν προσαρμόζονται όλα τα πρωτάκια μας αμέσως και με τον ίδιο ρυθμό..Θέλει τουλάχιστον ένα μήνα..Να το ξέρετε αυτό..


2.Μην βάζετε τα κλάματα μπροστά στα δάκρυα που θα κάνουν τα μικρά σας αγγελούδια και μην δείξετε ότι υποκύπτετε στη συναισθηματική πίεση..

3.Μήν είστε υπερβολικοί με το να τα περιμένετε μια ώρα νωρίτερα έξω από το σχολείο και μην κρέμεστε έξω από τα παράθυρα της τάξης τους..Τα αναστατώνετε και έτσι εμποδίζετε και το έργο του εκπαιδευτικού ..Θυμηθείτε ότι δεν αναστατώνετε μόνο το δικό σας παιδί αλλά και άλλα 20 πρωτάκια που είναι στην ίδια τάξη μαζί τους και τη ζωή των γονέων τους στο σπίτι καθώς τα 20 αυτά πιτσιρίκια με το που θα πάνε σπίτι θα λένε:"Η μαμά της Σοφίας ήταν έξω από το σχολείο..Εσύ γιατί δεν ηρθες.."




4.Συνεργαστείτε με τον εκπαιδευτικό και τονίστε του τα ιδιαίτερα σημεία του χαρακτήρα του παιδιού σας και αν υπάρχει κάτι στην οικογενειακή σας ζωή που πρέπει να ξέρΕΙ(χωρισμός ,θάνατος κλπ}..Είναι σημαντικό για το δάσκαλο να το γνωρίζει..


5..Μην τα πιέζετε να λειτουργήσουν με τους δικούς σας ρυθμούς πάνω στη μελέτη..Δεν γνωρίζετε τις αλλαγές που έχουν επέλθει στο σύστημα μαθησης και πολλές φορές μπορεί να δυσκολέψετε το παιδί σας ..Δεν νομίζω να θέλετε το παιδί σας να γίνει κάπως έτσι καθώς θα ακούει άλλα από εσάς και άλλα από τον δάσκαλο ή τη δασκάλα του..

Ακολουθήστε τις συμβουλές και να είστε σίγουροι ότι όλα θα πάνε καλά..

ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ