Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2009

Το περιμέναμε...


Περιμέναμε όλοι ότι κάτι θα γινόταν..Περιμέναμε 'οτι κάποιοι θα καπηλεύονταν ξανά το θάνατο ενός παιδιού για να κινηθούν ενάντια σε ό,τι είμαστε εμείς γιατί εμείς είμαστε  το κράτος..Περιμέναμε κάποιοι -αν όχι όλοι- να δούμε πάλι πολλά -από τους μεν και απο τους δε-αλλά εγώ σαν πολίτης της Ελλαδας δεν ήθελα να δω γι άλλη μια φορά  αυτό που είδα..
Κάτοικοι αυτής της χώρας να επιτίθεται ενάντια στο σύμβολο της χώρας μου ,ενάντια στη γνώση,ενάντια σε μένα την ίδια που ένιωσα ότι μου καταλύουν ακόμα και την ύπαρξή μου..
Ποιος μιλάει για πολιτική αποψη όλων αυτών όταν τα συνθήματα στους τοίχους της Πρυτανείας το μόνο που έχουν να πουν ειναι ελευθερώστε τον τάδε ή τον δείνα;Ποιος μιλάει για απελευθέρωση ιδεών όταν μου καταργούν τη δική μου ελευθερία καταπατώντας τα δικά μου δικαιώματα και τη δική μου ιδέα για τη λειτουργία του κράτους;ΤΟ ΚΡΆΤΟΣ το χειριζομαι εγώ σαν πολίτης του μέσα από τις νομιμες διαδικασίες της εκλογής των αντιπροσώπων..Εγώ επιλέγω τον τρόπο με τον οποίο θα μου φερθούν,ο μόνος υπεύθυνος είμαι εγώ που κρίνω ποιον θέλω και ποιον δεν θέλω να με κυβερνήσει,που εν γνώσει μου ξέρω ότι μπορεί και να με κοροιδέψει..Όλοι αυτοί  λοιπόν δεν στρέφονται ενάντια στο κράτος και την κρατική εξουσία αλλά ενάντια σε μένα και στους ίδιους τους τους εαυτούς γιατί και αυτοί που κρύβονται πίσω από τις μσκες ψηφίζουν ή και να μην ψηφίζουν είναι πολιτική τους αποψη που σημάινει ότι έχουν δικαιωματα επιλογής..
Όλοι αυτοί που ξεσηκώνονται χωρίς αιτία και λένε απλά για να λένε χωρίς επιχειρήματα,που δεν προσπαθουν να βρουν άλλο τρόπο να επικοινωνήσουν πέρα από τη ριζοσπαστική αυτή συμπεριφορά  κάνουν ότι κάνουν απλά  για να προκαλέσουν με σκοπό να συζητηθούν και όχι να αφυπνίσουν..
Ποιος ο λόγος βιας,ποιος ο λόγος αντίδρασης τέτοιου είδους;Δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να πολεμήσεις ότι δεν σου κάνει; ΠΟΙΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΒΙΑΣ;Περισσότερα θα κερδιζαν περισσότερο θα αφυπνούσαν συνειδήσεις κάνοντας μια ειρηνική πορεία,κάνοντας σιωπηλή  καθιστική διαμαρτυρία,ζητώντας από ταΜΜΕ με ξεσκέπαστα πρόσωπα να τους ακούσουν και να μεταδώσουν τις θέσεις τους,περισσότερα θα κέρδιζαν αν μοίραζαν κατακόκκινα γαρύφαλλα στον κόσμο  δείγμα του πόνου που νιώθουν αν νιώθουν..Και ποιος δεν θα ήταν μαζί τους ,ποιος δεν θα τους στήριζε αν έβλεπε ότι η αστυνομία τους επιτίθεται χωρίς λόγο και αιτία όταν με το θάνατο του μικρόυ Αλέξη ξεσηκωθήκαμε όλοι ενάντια σε αυτούς που χρησιμοποίησαν τη δύναμη της εξουσίας και αφάιρεσαν τη ζωή ενός παιδιού που ακόμα δεν είχε διαμορφώσει το χαρακτήρα του,δεν είχε ζήσει τη ζωή;
Οι ευθύνες για τα γεγονότα λοιπόν βαραίνουν όχι αυτούς που βγήκαν στο δρόμο να διαδηλωσουν ήρεμα  την αντίθεσή τους με τα τεκτενόμενα και εκείνους που έκαναν σωστά τη δουλειά τους αλλά εκείνους που προκάλεσαν με τη βία και την επιθετικότητα καθώς και εκείνους που αντί να λειτουργήσουν σαν όργανα της νομιμότητας παρανόμησαν παρασυρόμενοι από τη δυναμη που δίνει η εξουσία..

Η βια  λοιπόν για μένα δεν είναι άποψη σκεπτόμενων ανθρώπων γιατί παρασύρεσαι απο τα κατώτατα ένστικτα σου και όταν παρασύρεσαι σημαίνει ότι το κέντρο ελέγχου ,η σκέψη,δεν υφίσταται..
Και αν μιλάμε για επανάσταση ενάντια σε ό,τι θεωρούμε ότι καπηλεύεται την ελευθερία μας ας θυμηθούμε σπό την ιστορία ότι οι επαναστάσεις έχουν νόημα όταν ΕΣΥ ΔΕΝ έχεις λόγο στην διακυβερνηση του κράτους σου,της χωρας σου και λειτουργεί αυθαίρετα.Σε 'ένα κράτος που οι πολίτες αποδεικνύουν ότι μπορούν και έχουν τη δύναμη να ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις δεν χρειάζονται ακράιες συμπεριφορές..
Σαν απλός πολίτης λέω ότι δεν αντέχω άλλο να βλέπω τόσα μετωπα ανοιχτά..Δεν αντέχω να φοβάμαι καθημερινά ,να νιώθω ότι θα μαι ασφαλής κάπου που δεν θα υπάρχουν πολλοί ανθρωποι..Δεν αντέχω να νιώθω το στομάχι μου να σφίγγεται κάθε φορά που βλέπω γύρω μου τέτοιες συμπεριφορές και να νιώθω ότι βιάζεται η ψυχή μου..
Ο τρόπος που μπορούμε να πολεμήσουμε όλοι ακόμα και αυτοί που κάναν τους βανδαλισμούς  είναι η γνώση και η κριτική σκέψη  γιατί η γνώση άγει συμπεριφορές..
Με φανατισμό και ακραίες συμπεριφορές από όλους μας ,δεν λύνονται τα προβλήματα,δεν προκαλείς την αντίδραση ,δεν στηρίζεις την άποψή σου,δεν έχεις το λαό μαζί σου..

Επιτέλους σήμερα θα έπρεπε να θρηνούμε ένα παιδί και να θυμηθούμε και άλλα παιδιά 16 χρονα που χάθηκαν αδικα σε κακοτράχαλους δρόμους ,χαθηκαν από ναρκωτικά ,σβήνουν σε ένα αυριο που το μόνο που τους προσφέρει είναι αγωνία ..ΕΔΩ πρέπει να σταθούμε και εδώ να σκύψουμε το κεφάλι μπας και συνελθουμε λίγο και βρούμε κάποια ακρη..


22 σχόλια:

aris είπε...

Eυρυδικη μου η εγγραφη σου με βρισκει συμφωνο!Οπως ειπες οι ακραιες συμπεριφορες μονο βια φερνουν και οχι ενα καλυτερο αποτελεσμα..Αγωνιζομαστε για ενα καλυτερο αυριο οχι μονο βιοποριστικα αλλα και πνευματικα..Αυτο δεν επιτυγχανεται ομως μεσα απο τη βια..Αλλα μεσα απο την ομαδικοτητα,την σωστη κριση και σκεψη..καλησπερα..

ANAZHTHΣH είπε...

Προβληματισμένοι είμαστε πολλοί.Περιμένουμε τους πνευματικούς ανθρώπους του τόπου να βγουν να μιλήσουν αλλά σιωπούν...Ό,τι μπορεί ο καθένας από το πόστο του ας περισώσει.Καλησπέρα φίλη μου.

Ευριδίκη είπε...

Aκριβώς Αρη..Η πνευματικότητα μπορεί να σωσει και τίποτε άλλο..Μόνο αν με περίσκεψη σταθούμε πάνω σε όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας θα καταφέρουμε κάτι..
Καλό σου βράδυ..

Ευριδίκη είπε...

Αναζήτηση ακόμα και αυτό που κάνουμε είναι ότι μπορούμε..Μιλάμε εμείς,συζητάμε μεταξύ μας,βαζουμε βάσεις για κατι περισσότερο που όσο και αν φαινεται τίποτα είναι πολύ σημαντικό...Είναι φωνές σκέψεις και κρίσης,ωριμότητας και ενσυναίσθησης..Φωνές αυτοσεβασμού..Και το κάνουμε Εμείς που είμαστε αυτοί που απαρτίζουν το κράτος..Και αυτό το μέσο μας δίνει ΦΩΝΉ..Φωνή χωρίς υπαρξη βίας αλλά με δύναμη..Είναι κάτι και αυτό που κάνουμε έστω και αν είναι φωνές μέσα απο ένα blog και για μενα είναι ένα απο τα πόστα που έχω γιατί μέσα από τη δουλειά μου μπορώ να διδάξω και άλλα και όχι μόνο εγώ..Μπορούμε να διδάξουμε στα παιδιά αξίες και πίστη στο μέλλον..Και το σίγουρο είναι ότι χιλιάδες από μας μέσα στις τάξεις το κάνουμε..

Καληνύχτα

Γιάννης Παππάς είπε...

ανθρωποι χαμενοι στην εποχη που οι ανθρωποι ηταν κοπαδια
δυστυχως
θα το ελεγα οχι ελειψη παιδειας αλλα παραπαιδεια
καποτε πετροβολουσαν ολοι τους αμερικανους
καποτε λεγαν ψωμι παιδεια ελευθερια σημερα χορτασαμε ψωμί παρα ειμαστε ελευθεροι
την παιδεια τι να την κανουμε μας καθοδηγουν αλοι
ποοι αυτοι που πετροβολαμε ακομη
με τον τροπο τους μας κανουν οτι θελουν


καλη σου νυχτα

Υάδα είπε...

Ξέρεις με τί βγαίνω έξω από τα ρούχα μου; Με το γεγονός ότι κάποιοι "χρησιμοποιούν" το θάνατο ενός παιδιού για να εκδηλώσουν τα βίαια ένστικτά τους. Ίσως θα ήταν προτιμότερο τις πεποιθήσεις τους να εξέφραζαν με τρόπο διαφορετικό, ειρηνικό, με έναν τρόπο που μπροστά θα μπορούσε να μας πάει κι όχι πίσω....

Αλλά πάντα έτσι συμβαίνει, γιατί αυτοί που έχουν τη δύναμη του λόγου, απλά σιωπούν...

Ευριδίκη είπε...

Είμαστε ελέυθεροι κατα μια εννοια Γιαννη γιατί σε πολλά εχουμε υπογράψει κοινωνικές και ηθικές συμβάσεις που μας κρατάνε δεσμιους των όρων τους..Αλλά εκείνο που δεν μπορέι να σου πάρει κανείς είναι την ικανότητα του μυαλού σου να σκέφτεται..Και μεις την αφήνουμε αχρησιμοποίητη ή την αναλώνουμε σε πράγματα που δεν χρειάζονται ..Ανοίγεις μεγάλη συζήτηση περί ελευθερίας και περί ελέγχου..Είμαι σίγουρη ότι θα δοθεί η ευκαιρία βα ασχοληθούμε με αυτό σε επόμενες αναρτήσεις..Και μην ξεχνάς ποτέ μα ποτε στην ιστορία των πολιτισμών ποτέ δεν υπήρξε περίπτωση να μην πετροβοληθηκαν κάποιοι και κάποιοι άλλοι με το έτσι θέλω να επέβαλλαν νόμους..Ομως στο πολίτευμα της Δημοκρατίας εχεις το δικαίωμανα επιλέξεις..Ότι βιώνουμε εμέις το επιδιώξαμε ή οι προγενέστερες γενιές για μας ..Και η Δημοκρατία υπάρχει από το 75 στην Ελλάδα..Αν δεν χρησιμοποιήσουμε θετικά τις αρετές της τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας..
Σου είπα είναι ολόκληρη κουβέντα και να παρασύρθηκα..
΄

Καλημέρα Γιάννη

Ευριδίκη είπε...

Υάδα μου συμφωνώ απόλυτα..Τα ίδια λέω και γω..Όμως όσο υπάρχει φανατισμός πάντα θα υπάρχουν τέτοια φαινόμενα.Δυστυχώς..

Καλημέρα..

kastrini είπε...

Με βρισκεις απολυτα συμφωνη σε ολα...
Θα προσθεσω μονο αυτο που ειπε και η Υαδα....
χρησιμοποιουν το θανατο του παιδιου.. αυτο κανουν δυστυχως..

καλησπερα....

Εύα Παραδείσου είπε...

Πόσο διαφορετικά θα ήταν Ευρυδίκη μου αν κάποιοι αντί για φωτιές έγραφαν ένα τραγούδι-ύμνο στη μνήμη αυτού του παιδιού κι όσων χάθηκαν άδικα, και τα έσοδα πήγαιναν σε άστεγα και κακοποιημένα παιδιά... Υπάρχει τόσος πόνος γύρω μας, τόσος που περισσεύει... Ποια καρδιά δε θα ράγιζε; Ποιά... Οι μεγαλύτερες μάχες είναι οι πνευματικές...

VASILIKI είπε...

Πολύ σωστά τα έγραψες Ευριδίκη μου.
Μακάρι να σκέφτονταν όλοι οι άνθρωποι έτσι.
Δυστυχώς, η βία φέρνει βία και τα προβλήματα διαιωνίζονται.
Μόνο αν μάθουμε να αγαπούμε και σεβόμαστε τον εαυτό μας, θα σεβόμαστε και τη ζωή και την περιουσία των συνανθρώπων μας και δεν θα φανατιζόμαστε με τίποτα και για κανέναν.
Η παιδεία μας εκεί να εστιάσει για να γίνουν οι επόμενες γενιές καλύτερες.

Καλό βράδυ.

Πάνος είπε...

Λυπάμαι που ένας θάνατος ενός παιδιού "πουλάει" στα Μ.Μ.Ε....... Ας σταματήσουν πια!

Ευριδίκη είπε...

Kastrini Μου ειλικρινά αν εγώ ήμουν η μητέρα αυτού του παιδιού θα κατεθετα μηνυση κατ αγνώστους γιατί με τη συμπεριφορά τους προσβαλλουν τη μνημη του νεκρού παιδιού μου..Αυτή η καπήλευση δεν αντέχεται
Καλημερα..

Ευριδίκη είπε...

Ευα μου φτάσαμε σε μια εποχή που τέτοιες κινησεις τιςθεωρούμε ντροπή..Θεωρούμε ότι είναι κακό το συναίσθημα και η εκφρασή του..Γινόμαστε άγρια ζώα και δεν το καταλαβαινουμε..Και όμως εχεις δικιο..Ενα τραγούδι ίσως κερδιζε περισσότερα από την ψυχή μας,ισως η μελωδία του να καρφωνόταν πίσω στο μυαλό μας και να μην επιτρέπαμε αλλο τέτοιες συμπεριφορές και μεσα απο αυτό θα βοηθούσες αθωες ψυχες να κάνουν κάτι..Ποιος από αυτούς νοιαζεται όμως γι αυτό..Επιτίθονται εναντίον όλων και μιας αδικης καοινωνίας ενώ επρεπε να στρέψουν τις μολότωφ στον εαυτό τους για τον πόνο που προκαλουν..

Καλημερα Εύα μου

Ευριδίκη είπε...

Βασιλική όλα θέλουν αναδιαρθρωση..Η σκέψη και η κρίση για να ερθει απαιτέι γνωση..Γνωση σε όλα τα επίπεδα και όχι μόνο ακαδημαική..Αυτό σε μας πια λέιπει..Γνωρίζουμε ότι μας κάνει ό,τι μας πάει και τίποτε περισσότερο..Κλειστά μάτια αυτιά και στόμα..Αυτό έχουμε.Και συγγνώμη που θα το πω αλλά και πολλοι από μας θα πρέπει να δούμε και τις συμπεριφορές μας σαν γονείς..Η απόλυτη χαλαρότητα και ο μη ελεγχος ,φέρνει δυστυχώς αποτελέσματα ακριβως αντίθετα από ό,τι περιμέναμε..Η παιδεία πρέπει να διδαχθεί σε όλους μας και να γίνουμε γονείς..Και το μεγάλο λάθος μας;Αφήνουμε τα παιδια μας αππο μικρή ηλικία να ακούνε τις συζητήσεις μας οι οποίες στρεφονται στην ανέχεια,στα σκάνδαλα,στην ψευτιά..Αν δεν προστατεψουμε την ψυχή τους,σπέρνουμε ανέμους και παίρνουμε θυελες..

Ευριδίκη είπε...

Πάνο και γω μαζί σου..Στο ονομα της AGB χαθηκε καθε ισορροπία και καθε τι που τους ζητάει να σταματήσουν λ΄πεγεται φίμωση της ελευθερίας τύπου και λογοκρισία..από τότε που η τηλεόραση έχει δώσει δυναμη σε ανθρώπους που φερονται και αγονται με τετοιο τρόπο,τότε έχουμε πολλά ακόμα να δούν τα μάτια μας..ΣΚέψου τον ελεγχο που ασκούν σε όλα..
Ειναι μια ολόκληρη συζήτηση και αυτπο το θεμα..ΑΝ το πιασουμε τότε θα δεις πόσοι απλοί καθημερινοι ανθρωποι εχουν τις ίδιες απόψεις ..

AATON είπε...

Μου άρεσε πολύ η ανάπτυξη του κειμένου και ο τρόπος σκέψης. Εύχομαι να γίνουμε πολλοί.

Αστρο - Συμμορίτες είπε...

Για τα έκτροπα της πορείας σιχαθήκαμε.
Ολα είναι μια παρωδία μιας υποτιθέμενης απόδοσης τιμής ενός αδικοχαμένου ανθρώπου.
Η φωτό όμως για τα Χριστούγεννα, είναι
Υ Π Ε Ρ Ο Χ Η!

Αστρο - Συμμορίτες είπε...

Καλημέρα!!!
Πέρνα να γράψεις το ζώδιό σου!

Πάνος είπε...

Χρόνια Πολλά σε εσένα και την οικογένειά σου φίλη μου

evelina είπε...

Καλά Χριστούγεννα.Η γέννηση του Θεανθρώπου ,να αποτελέσει την αφορμή
να αναβλύσουν από μέσα μας , τα πιο ευγενικά συναιθήματα ,και η αγάπη
για τον πλησίον μας.

Dennis Kontarinis είπε...

Αγαπητή μου
Εντελώς τυχαία πέρασα από την σελίδα σου και με συγκλόνισε ο τρόπος που αντιμετωπίζεις τη δράση των κουκουλοφόρων. Από τη μακρυνή μου ξενητιά ζω αυτό το δράμα της πατρίδας μας και θλίβομαι αφάνταστα.
Θα σου ζητούσα να επισκεφτείς τη σελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com σε παλαιότερες αναρτήσεις να δεις δύο άρθρα μου με τίτλο αγαπητέ μου κουκουλοφόρε.
Υπόσχοπμαι να τα λέμε
Καλή χρονιά
Ντένης Κονταρίνης